Kaikkihan ovat kuulleet, keskustelleet, miettineet ja jopa kinastelleet siitä, miten päin vessapaperirulla pitää asettaa telineeseen? Kuulleet, keskustelleet, miettineet ja jopa kinastelleet siitä, laitetaanko kurkkuviipaleet leivän päällä juuston päälle vai juuston alle?

Näihin verrattavissa on myös se, pitääkö kaulaliinaa talvella suljetun takin alla vai sen päällä. Kaupungilla näkee mututuntumalla sanottuna yleisemmin ihmisiä, jotka tekevät viimeksi mainitulla tavalla. Itse laitan liinani takin alle. Monesti muistan tuskastelleeni, kun kaulaliinan hapsut jäävät vetoketjun väliin. Tai kun kaulaliina on niin paksu (ja lämmin), että vetoketjua on haastavaa vetää ylös asti kiinni. Kerran erehdyin myös tuskastelemaan tätä asiaa enemmänkin kuin hymähtämällä itsekseni ja sain kuulla pitäväni kaulaliinaa väärin - sitä pitäisi pitää takin päällä. 

Ei. En pidä. En. En tyrmännyt ajatusta heti, vaan kokeilin. Kiedoin Katajan koripallojoukkueen kaulaliinani suljetun takkini päälle. Kuristi. Löysäsin. Ei pysynyt paikoillaan. Solmin sen kaulaani - näytti tyhmältä. Löysäsin. Ei pysynyt paikallaan. Kiristin hieman. Takin vetoketjunvedin hankasi paljasta kaulaani vasten kylmästi kaulaliinan painaessa sitä kaulaani vasteni. Ja mikä tärkeintä - ei suojannut, tuuli löysi jostain rakosesta kaulan seutuvilta tiensä takin sisään. 

Kiepautin kaulaliinan kaulaani. Suljin takkini. Takin kylmä vetoketjunvedin ei saanut kosketusta ihooni. Kaulaani ei painanut kovasti inhottava ylimääräinen metalli. Kylmä tuuli ei päässyt livahtamaan sisään. Lämpö levisi kehooni - enkä vilustuttanut itseäni.