Viisi vuotta on lyhyt aika. Tai pitkä. Riippuen siitä, mitä sillä välillä tapahtuu, mitä toivoo tapahtuvan ja mikä on tavoitteena. Voi kasvaa henkisesti tai toistaa samoja virheitä. Olosuhteet voivat muuttua tai olla muuttumatta. Yleensä ne eivät muutu, jos niitä yrittää väkisin muuttaa. Pikemminkin ne huononevat. Mahdollisuudet huononevat. 

Viidessä vuodessa lapsesta, joka ei uskalla kiinnittää ihmisten huomiota itseensä menemällä ensimmäisten joukossa skeittaamaan upouudelle skeittirampille kasvaa nuori, joka ensimmäisten joukossa koko kylällä haluaa ja saa pyöräilykypärän ja myös käyttää sitä. Hän ei pelkää myöskään kiinnittää huomiota itseensä pyöräilemällä 37 asteen pakkasessa asianmukaisesti pukeutuneena kouluun. Hän ei pelkää naurunalaiseksi joutumista vaan on pikemminkin ensimmäisenä nauramassa itselleen. 

Karkeasti arvioituna viidessä vuodessa tuosta sama nuori on ensimmäisten todella vaikeiden valintojen edessä. Vuoden töiden parissa vietettyjen kuukausien jälkeen muutto on edessä. Pienen kiemuran jälkeen hän lähtee Savoon. Siellä hän ei kuitenkaan viihdy kuin vajaat pari vuotta, kunnes muuttaa paikkakunnalle, jonne tulisena teini-ikäisenä epätasa-arvon vastustajana vannoi olevansa muuttamatta. Niin se vaan menee. Never say never. 

Viisi vuotta Savoon lähtemisen jälkeen hän saa ensimmäisen palkallisen, pidempiaikaisen työpaikan. Viisi vuotta sen jälkeen on taas uusi virstanpylväs työuralla. Viisi vuotta sen jälkeen - toistoa? Mutta viisi vuotta sen jälkeen on vielä ihan kysymysmerkki... 

Työhaastatteluissa kehotetaan usein ajattelemaan, missä on viiden vuoden päästä. En tiedä, mitä sillä yritetään mitata, vaikka monta monituista kertaa olen siihen joutunut vastaamaankin, mutta karkeasti arvioituna koko ihmiselämän voi näköjään jakaa viiden vuoden pätkiin. Vuodessa saatikka kahdessakaan ei kenellekään tapahdu niin paljon oikeasti merkityksellisiä asioita kuin viidessä vuodessa ennättää tapahtua. Kymmenen vuotta on jo liian pitkä aika eikä esimerkiksi kahdeksan vuottakaan tunnu soveltuvan ihmiselämän jakamiseen paloihin. Osiin. Oman elämämme tv-sarjan jaksoihin. Viisi vuotta...