Kamppailinpa tuossa viikon pvät enemmän tai vähemmän tietokoneviruksia, haittaohjelmia ja kaiken maailman evästeitä vastaan. Evästeethän sinällään eivät mitään haittaa aiheuta, ovatpahan vain harmikkeita, jotka keräävät tietoa nettikäyttäytymisestä. Muut ovatkin sitten jo asia erikseen, joten jo ennätin säikähtääkin.


Vaikka tietojenkäsittelijä olenkin, virustorjuntaan en ollut ennen tätä pintaa syvemmälle perehtynyt. Nyt kiinnostus jostakin syystä sitten heräsi, kun eräs haittaohjelmien poisto-ohjelma ilmoitti löytäneensä Trojan.dropper-viruksen. Ihmettelin aikani, pitäisikö tuohon luottaa, kun varsinainen virustorjuntaohjelmisto ei löytänyt kyseistä örkkiä. Ajan antaessa myöten asensin erään toisen haittaohjelmien poistotyökalun ja ajoin sen muutaman kerran läpi. Ei mitään. Koska en kuitenkaan uskaltanut vielä luottaa 2-1 tilanteeseen sen puolesta, että kyseessä olisi väärä hälytys, otin yhteyttä virustorjunta.netin keskustelupalstalla ja kyselin neuvoja. Hyviä neuvoja sainkin, kiitos vain. Opin uuttakin, kuten miksi tietokone kannattaa käynnistää vikasietotilaan...Manailin jälkikäteen, että olisihan tuo pitänyt tietää jo koulutuksenkin perusteella, että kunnon palomuurikin kannattaa olla eikä vain luottaa valmiiseen... Online scannereita en kyllä tiennyt etukäteen olevan, ainoastaan jonkinlainen aavistus oli, joten siltä kannalta kyseinen sivusto oli myös avuksi. Haittaohjelmien poistotyökaluja puolestaan on niin paljon, ettei niissä pysy perässä, ellei seuraa aktiivisesti virustorjuntaa... Mutta niinhän sitä sanotaan, ettei suutarin lapsella ole kenkiä:) No, nytpä on!

Kiinnostus virustorjuntaa kohtaan heräsi parin pvän intensiivisen torjuntasession aikana siihen malliin, että taidanpa joutessani alkaa seuraamaan toden teolla tätä touhua. Parin päivän koneella istumisen ja räpeltämisen aikana muistin, kuinka mukavaa on paneutua ajan kanssa johonkin asiaan ja saada se päätökseen intensiivisen session jälkeen.

Alla kuva vikasietotilasta:304252.jpg

Ja haitakkeiden poisto-ohjelman ajon aikaisesta edistymisestä: 304279.jpg

Hieman yli tuntihan tuossa ajossa meni, mutta mitäpä sitä ei tekisi hyvän asian puolesta :) Ei kannata ainakaan mennä lopettamaan ajoa kesken tai keskeyttämään ohjelmien päivityksiä...