DSC_0415Juuan_kirj_vaakuna.jpg?141996699

Tällä kertaa "valokeilassa" on Juuan kunnan kirjasto. Juuan kirjasto kuuluu Vaara-kirjastoihin. Vaara-kirjastot on omien nettisivujensa mukaan "Pohjois-Karjalan yhteinen kirjasto, joka syntyy vaiheittain vuosien 2014-2015 aikana". Juuan kunnankirjasto oli mukana jo ensimmäisessä vaiheessa yhdessä Joensuun seutukirjaston kanssa. Toisessa vaiheessa mukaan liittyi Valtimon kunnankirjasto ja seuraavassa vaiheessa liittyvät Ilomantsin, Lieksan, Nurmeksen, Kiteen, Rääkkylän ja Tohmajärven kirjastot.

No mitäpä itua tässä Vaara-kirjastoissa sitten on? Näin käyttäjän kannalta ehkä tärkeimpänä ainakin se, että yksi ja sama kirjastokortti käy jatkossa kaikissa Vaara-kirjastoihin kuuluvissa kirjastoissa. Tänä korttien täyttämän lompakon kulta-aikana se voi olla suurikin helpotus: jos asioi esimerkiksi kotipaikkakunnan ja asuinpaikkakunnan kirjastoissa, ei tarvitse kahta tai ehkä joissakin tapauksissa jopa useampaa kirjastokorttia. Mutta nyt meinaan jo eksyä pääaiheestani Rihvelistä, mikäli kaipailette lisätietoa Vaara-kirjastoista, menkääpä sinne Internetin ihmeelliseen maailmaan kysymään kuukkelilta tai muulta hakuihmeeltä, mikä se Vaara-kirjastot oikein on, mitä ne tekevät, miksi ne tekevät ja muuta sen sellaista - mitä nyt päähän pälkähtääkään. Tai voitte toki vaikka vain napsauttaa sen netin auki ja mennä osoitteeseen vaarakirjastot.fi .

DSC_0410Juuan_kirj_kolmioikk.jpg?1419967

Kaunis, vaalea ja viileä :D Katsoipa sitä minkä lasien läpi tahansa, on sanottava, että tämä Arkkitehtitoimisto Kaj Michael Oy:n suunnittelema, kesäkuussa 1993 valmistunut Rihveli on kaunis. Vaara-kirjastojen Internet-sivuilla olevan Juuan kirjaston esittelyn mukaan tämän Rihveli-lempinimensä rakennus sai pääsisäänkäyntiä reunustavista vuolukivipilareista, kookkaista kivikynistä. Myös lattiamateriaalina käytetyn vuolukiven lämpöominaisuuksistako johtunee, mutta se on joskus myös viileä. Joka tapauksessa se on viihtyisä. Muodostakaa toki oma mielipiteenne näiden kuvien perusteella, mutta parasta olisi, jos kävisitte paikan päällä toteamassa tosiasiat :)

Kirjasto on vaalea paitsi ulkopuolelta, myös sisäpuolelta. Se tekee sen myös suht valoisaksi - myös ilman näissä kuvissa päällä olevia valoja ;) Satunnaisen kävijän kannattaa kiinnittää huomionsa paitsi lastenosaston pehmolelukavalkaadiin myös katon rajaan, jossa roikkuu toinen toistaan erikoisempia ja hienompia taideteoksia. 

IMG_0668Katon_raja_Juuan_kirj.jpg?141997

Tiski_Juuan_kirj.jpg?1419967409 

Juuan kirjastossa on myös tiloja erityistarkoituksiin käytettäväksi: näyttelyhuone ja tutkijantorni. Komea tutkijantorni talviasussaan alapuolella. 

Tutkijantorni_Juuan_kirj.jpg?1419967405

Näyttelyhuoneessa järjestetään nimensä mukaisesti erilaisia näyttelyjä ja tutkijantornia voi varata esimerkiksi gradun tekoa varten. Kirjastossa on järjestetty myös erilaisia tilaisuuksia ja mikäli haluaa harjoittaa lukutaitoaan kärsivällisen kuulijan kanssa, lukukoira Siru kuuntelee. 

Nämä seuraavat sisäkuvat ovat Jarmo Tolvasen kirjailija Heikki Turusen 65-vuotispäivien kunniaksi kokoamasta Elämän hämärätunnilla -näyttelystä itsenäisyyspäivältä 2010, ennen varsinaisen tapahtuman alkamista. Pääosassa tässä kirjoituksessa on edelleenkin Juuan kirjasto ja sen tilat, joten siksi vain nämä kuvat. Ensimmäinen aulasta, toinen näyttelyhuoneesta. 

HT65v_julisteJuuan_kirj.jpg?1419966987

N%C3%A4yttelyhuone_Juuan_kirj.jpg?141996

Juuassa oli myös kirjastoautotoimintaa vuosina 1974-2008. Alla oleva kuva on erään asiasta eri tahojen yhteistyönä kokoaman lehtisen kannesta. Tekstin kirjoitti kirjastoautonkuljettaja-virkailija. Lehtisen kannen kuvan ottaja ei ole tiedossa, luultavasti joku kirjaston henkilökunnasta. 

Kirjastoauto_lehtinen.jpg?1419973349

Tässä kuvassa puolestaan kirjastoautonkuljettaja-virkailija peruuttaa autoa viimeistä kertaa talliin:

Viljo_talliin5.jpg?1419973346

Tallin ovi on sulkeutunut. Kuva joulukuulta 2014:

DSC_0405takaovi_Juuan_kirj.jpg?141997064

Juuan kunnan kirjasto on avoinna arkisin klo 10-18. Kirjaston ajantasaiset aukioloajat ja yhteystiedot löydät Juuan kunnan Internet-sivuilta - tai voithan aina myös soittaa taikka laittaa sähköpostia kirjastoon kysyäksesi :D 

DSC_0400P%C3%A4%C3%A4ovi_Juuan_kirj.jpg?

Lähteet: Vaarakirjastot.fi etusivu

Kirjastoautokuvat sekä kuva katon rajassa roikkuvista taideteoksista (3. kuva ylhäältä) on otettu Olympus Camedia-kameralla. Näyttelyyn liittyvät kuvat ja tiski-kuva on otettu Canon PowerShot SX200 IS-kameralla ja loput digijärkkärilläni, jonka tiedot löytyvät sivun laidasta.