J%C3%A4%C3%A4silta.jpg?1455723575

Tässä se suurimman hypetyksen kohde on. Bridge in ice. Too bad it didn't work out, but that's one lesson learned. And I hope they will continue. 

Moni on kuitenkin unohtanut tämän Da Vincin jääsillan saaman julkisuuden myötä, että se ei suinkaan ole se syy, miksi kannattaa tulla Juukaan - tai juukailemaan, kuten minä sanon. Syitä on monituisia muitakin, en ala niitä tässä sen kummemmin erittelemään, mainitsen vain maisemat. Ja siirryn sitten jäämaahan. Juukaan on nimittäin perustettu Structuralice / Rakennejää ry, joka on alkanut viedä jäärakentamista eteenpäin. Vuosi vuodelta tapahtumat ovat paremmin järjestettyjä, tietenkin, tuleehan harjoitusta joka vuosi enemmän. Kuten olen sanonutkin epäilijöille ja valittajille, tuskin ne Kemin lumilinnojen rakentajatkaan ensimmäisinä vuosina ihan kaikessa onnistuivat. Ja Juuassa on kuitenkin menossa vasta kolmas vuosi - ja parempaan päin mennään. 

Itse olen käynyt tapahtumissa 1. ja 3. järjestämiskerran koitettua. Nimenomaan avajaisissa. 1.vuonna jopa kolme kertaa, aina eri seurassa :D Silloin sääolosuhteetkin hellivät, muistelisin avajaispäivänä olleen pakkasta siinä -25 astetta. Hyvä rakentajille, hyvä minulle, hyvä muille - kameralleni ei kovinkaan hyvä, se nimittäin temputteli siinä pakkasessa, mutta suostui loppujen lopuksi toimimaan. Tässä 1. ja 3. jäätapahtumavuoden välillä rakennuspaikka ennätti muuttua ehkä hieman ottavampaan suuntaan noin niinkuin ulkopaikkakuntalaisia ajatellen, aivan 6-tien varteen. En tiedä miten viime vuonna oli, mutta tänä vuonna avajaispäivän 14 euron (eläkeläisiltä ym. 9 e) hintaisella lipulla pääsi myös kaikkiin Kivikeskuksen näyttelyihin, jotka tuli kierrettyä ihastellen erityisesti juukalaisen Kauko Kortelaisen maalauksia, mutta myös erään lappalaisen Vesa -sukunimeä-en-nyt-muista- taiteilijan maisemamaalauksia. Suurimman osan ajasta vietin kuitenkin ulkona ihmetellen (niin, vaikka silta romahtikin, paljon muuta on ja oli tarjolla) ja vaikka ensin olinkin lievästi sanottuna pettynyt siihen, että en saanut seuraa avajaisiin, niin paikan päältähän niitä juttukumppaneitakin sitten löytyi ja itse asiassa oli mukava liikkua missä huvitti ja milloin huvitti. Kameralle suotuisampi sää, nollakeli, kirvoitti erään tutun järjestysmiehen lohkaisemaan, että minun pitäisi varoa hukkumista, mutta eipä hätä siltikään olisi tämän näköinen, hän on nimittäin käynyt ensiapukurssit ja tulisi pelastamaan minut :D Noh, goretex-kengät pelastivat sukkanikin kastumiselta enkä tarvinnut tällä reissulla ensiapua - mutta kodassa oli kiva lämmitellä. 

Kahvit_tulilla.jpg?1455723567

Juuka-seura paisteli paikan päällä muurinpohjalettuja ja myyskenteli kahvia. Suoraan pannulta tullutta, lämmintä lettua ja lämmintä pannukahvia oli mukava nautiskella istuskellen lämpimässä kodassa, lämpimässä seurassa ja lämpimän poron(?)taljan päällä. Lämpimässä tunnelmassa. 

Kodan_katto.jpg?1455723563

Lieköhän Pakkasukkokin käynyt jossain välissä letulla ja kahvilla? Melko lailla liikkuvainen hän oli: yhtenä hetkenä lasten liukumäen luona päivystämässä itsensä kuvauttajien varalta, toisena hetkenä kävelemässä väkijoukossa yhtenä monista. Miksipä ei kodassakin? ;) 

Pakkasukko_ihmiset.jpg?1455723521

Lämmintä lienee ollut myös illalla, kun tämä alla oleva, romahtaneen sillan puolikkaiden väliin rakennettu, vaikuttavan kokoinen Da Vinci -symboli on roihahdutettu liekkeihin. Logistisista syistä en itse voinut olla sitä paikalla ihailemassa, mutta näkemäni valokuvan ja mielikuvitukseni avulla voin kyllä hyvinkin kuvitella, miten vaikuttava näky se on ollut. Kopterikamera oli nähdäkseni hollantilaisten, jotka kuvasivat avajaispäivää.

Da_Vinci_kopteri.jpg?1455723595

J%C3%A4%C3%A4sillan_rauniot_ihmiset.jpg?

Vaikka itse jääsilta olosuhteiden myötä romahtikin, kannattaa Juuka in Ice Eventsin tapahtumiin osallistua, jos vain suinkin mahdollista. Saman nimen alle on tänä vuonna koottu monia tapahtumia avajaisten lisäksi, esimerkiksi lauantaina 20.2.2016 on luvassa hyväntekeväisyyshuutokauppa huutokauppakeisari Aki Palsanmäen johdolla, osana Hyvän Olon Messuja. Ilmeisestikin alla kuvatussa Kappeliravintolassa, joka vielä avajaispäivänä oli vain tyhjä, sinänsä hienoakin hienompi kuori, voi tulevana lauantaina nauttia mm. lohisoppaa :) Nunnanlahden kyläkaupan, Kivikylän Herkku Kyläpuodin Facebook-sivulta löydät lisätietoa ja kuvia liittyen lähiruokamarkkinoihin.

J%C3%A4%C3%A4ravintolap%C3%B6yt%C3%A4.jp

Lisäksi 27.2.2016 on vuorossa Lasten karnevaalit ja muistaakseni maaliskuussa rokkia. Kannattaa tutustua Juuan Jäämaan tapahtumiin tästä Juuka in Ice Eventsin julkiselle Facebook-sivulle vievästä linkistä. Jääsiltahankkeesta ja sen tekijöistä löytyy lisätietoa googlettamalla ja myös Bridge in Ice:n Facebook-sivulta. 

Mutta palatakseni mainonnan parista kokemusten pariin. Vietin avajaispäivänä paikan päällä noin kolme tuntia enkä juuri paikoillani pysytellyt. Jatkuvasti löytyi uusia mielenkiintoisia näkökulmia tai ihmisiä jututettavaksi.

M%C3%A4en_lasku.jpg?1455723524

Tarvottuani alla näkyvää lumipolkua pitkin...

Lumipolku.jpg?1455723530

... ohitse lepotauolla olleen työn raskaan raatajan...

Heponen_reki.jpg?1455723585

...päädyin Näköalapaikaksi nimetylle vanhalle louhokselle. Ja mikä näköala se olikaan.

Louhos_piikkilanka.jpg?1455723533

Jälleen jäi vain rikkaan mielikuvitukseni varaan, miltä näin vaikuttava maisema on illalla näyttänyt, kun Kari Kolan valoteos on valaissut sen. Useampi kymmenminuuttinen meni nytkin maisemaa ihaillessa. Suorastaan mykistyin. Sekä piikkilangalla että ilman.

Valaisematon_louhos.jpg?1455723501 

Hollantilaisen DJ:n ja tulevan kunnanjohtaja Markus Hirvosen lisäksi tapahtumassa esiintyi myös  Voice of Finland -voittaja Miia Kosunen. Siihen olikin minun hyvä päättää kierrokseni, hän kun esiintyi juuri ennen kuin ensimmäinen kirkonkylälle lähtevistä yhteiskuljetuksista lähti. Ja millä tavalla. 

Ensin poseerataan kuvaajille:

Poseeraus_Kosunen.jpg?1455723514

Sitten lämmitellään yleisöä...

Taputus_Kosunen.jpg?1455723507

Yleisö mukaan. Käsiä ilmaan. Pomppikaa. Ja hauskaa oli :) 

Kosusen_yleis%C3%B6.jpg?1455723539

Hauska_ele_Kosunen.jpg?1455723588

Kosunen_el%C3%A4ytyy.jpg?1455723550

Kosunen_el%C3%A4ytyy2.jpg?1455723542

Kävinpä myös sillan rappusilla kuvaamassa konserttimeininkiä. Pakko myöntää, että huikeat näkymät avautui näiden huipulta: 

Portaat_sillalle.jpg?1455723517

Mutta pystyi ne myös kiertämään, kuten rakentajajoukko matkalla yhteiskuvaukseensa teki:

Sillalleko.jpg?1455723510

Mutta kaikki loppuu aikanaan. Miia Kosunen aloitteli oopperalaulajamaisesti Walking in the Airia, kun minun täytyi lähteä talsimaan kohti parkkipaikkaa. Lämmittelyä paikalle jääneelle yleisölle, sillä illalla käsittääkseni on ollut vuorossa oikea oopperalaulaja, aiempinakin vuosina esiintynyt hollantilainen Lauryn Screiber tms. Mutta siitä en sen enempää sopota, kun en tiedä hänen nimeäänkään tuon tarkemmin, noloa kirjoittaa jostain mistä ei tiedä. Varmaan kiinnostuneet saavat sen jostain selville. Illalla on myös ollut luvassa diskoa ja Juuan kirkonkylällä hotelli-ravintola Petrassa After Partya, mutta siitäkään ei sen enempää. Riittää kun sanon, että hienoa, kun yritystä riittää :) 

Loppuun vielä vinkki aiheesta kiinnostuneille saksan kielen taitoisille: Tarjas Blog. Sieltä löytyy mielenkiintoinen, kattava julkaisu maailman suurinta jääsiltaa koskien. Kirjoitettu eläytyen. Kirjoitettu taidolla. Havainnoillistettu hienoilla kuvilla. Ja mikä parasta näin entisen juukalaisen - ja toivottavasti nykyistenkin - näkökulmasta: hän kehuu paikallisia ihmisiä ja vapaaehtoisia erittäin mukaviksi ja lämpimiksi :) Menkäähän kaikki ulkopaikkakuntalaiset muuten paikan päälle toteamaan asia. Vielä ehditte Jäämaan tapahtumiin, mutta saahan sitä juukailla muutenkin, ympäri vuoden ;)