Tässäpä edellisessä postauksessani mainitsemani Ikärajat puhuttavat -kirjoitus, joka julkaistiin apureportteri.fi -palvelussa v. 2007. Kuten jo (edellisessä postauksessa) mainitsinkin, en voi olla satavarma siitä, onko tämä juuri siinä muodossa kuin se siellä julkaistiin, koska toimituksella oli muistaakseni muokkausoikeus, mutta tällaisena tämän aarrearkustani löysin ja tällaisena sen saamanne pitää :

Perjantain 10.8.07 Ilta-Sanomia lukiessa olin vetää kahvit väärään kurkkuun. "Valtio kielsi alaikäisiltä Pieni talo preerialla-sarjan". Otsikon jälkeen silmään osui tietolaatikko, jossa lueteltiin K18-luokituksen saaneita ohjelmia: Onnen päivät, Seinfeld, Ihmemies MacGyver, Pulmuset, Frasier, Star Trek, Columbo, Beverly Hills 90210 ja Pieni talo preerialla, puhumattakaan Sabrina, teininoidasta.

Mitähän niin ihmeellistä esimerkiksi Pienessä talossa preerialla on, että se saa tarkastamossa ikärajaksi K-18? Varmaan Ingallsien perheen elämän katsotaan olevan turmiollista, kun se on niin seesteistä ja onnellista, ettei sellaista nykyään voisi kuvitellakaan. Ja mitä pahaa esimerkiksi Columbossa on? Itse sitä lapsena seuranneena muistan vain päähenkilön charmin, lasisilmän ja ainaisen piipunpolttelun, en erityisen väkivaltaista ohjelmaa. Onnen päivät puolestaan on niin pehmopurkkaa kuin olla voi, onnellisen perheen tasapainoinen poika istuksii kavereineen kahvilassa koulun jälkeen ja jauhaa asioista. Väkivaltaiseksi Onnenpäivät voisi tehdä lähinnä kapinallinen mekaanikko Fonzie, joka kuitenkin hänkin on oikeasti hyvä tyyppi, vaikka muuta voisi ulkonäöstä luulla.

Juha-Pekka Tikan kirjoittama lehtijuttu aiheutti paljon keskustelua ja naureksimista sisarusten kesken –miten joku Onnen päivät voi olla K18? Tai Ihmemies MacGyver? Saatikka Pulmuset?  Katsoessani televisiosta kuuden jälkeen Muotitalo-sarjaa, tokaisin yhtäkkiä " Siis apua! Täähän on paljon väkivaltasempi kuin Onnen päivät. Nyt äkkiä toinen kanava, eihän Aatu (veljeni) voi tota katsoa, saa vielä huonoja vaikutteita. Tänhän pitäs olla telkkarissa vasta puolenyön jälkeen!".

Tutustuttuani tarkemmin asiaan ymmärsin jo hieman enemmän – tässäkin takana on nykyään joka paikassa vastaan tuleva säästömentaliteetti. Kun elokuvan levittäjä ilmoittaa kuvaohjelman itse K18-luokkaan, sitä ei tarvitse enää tarkistaa Elokuvatarkastamossa ja levittäjä säästyy tarkastusmaksulta. Säästöhalut ymmärtää, kun miettii, että esim. Pieni talo preerialla- dvd- boksissa on 19 tuntia ohjelmaa, jonka tarkastaminen olisi maksanut yli 1800 euroa, eivätkä myyntimäärät Universal Picturesin markkinointipäällikkö Meri Suomelan mukaan ole kovin suuria. 

Jotakin on kuitenkin pahasti vialla, koska nyt monet koko perheen katsomiksi tarkoitetut ja jopa lasten silmille suotuisat ohjelmat kantavat merkintää K18. Ilta-Sanomien artikkelissa haastateltu Universalin markkinointipäällikkö myöntääkin, että TV-sarjoille tulisi kehittää oma tarkastusjärjestelmä, mutta sellaista ei vain ole kuulunut. Myös valtion elokuvatarkastamon johtaja Matti Paloheimo on todennut epäkohdan. "Levittäjät haluavat säästää tarkastusmaksuista laittamalla ikärajaksi suoraan 18. Kuluttajan kannalta se tietysti on valitettavaa." Kysyttäessä, eikö tv-sarjoja voisi vapauttaa tarkastuksesta, koska ne on valmistettu perheyleisölle ja tarkistettu jo ennen tv-esitystä, Paloheimo vastaa, että tällä hetkellä laki edellyttää tarkastusta myös ennen dvd-levitystä. Johtaja Paloheimo uskoo asialle tehtävän tulevaisuudessa jotakin. Jäämme seuraamaan asiaa mielenkiinnolla.

 

Lähteet: Ilta-Sanomat 10.8.2007