Olen kyllästynyt kuuntelemaan valituksia siitä, kuinka ulkona ei ole yhtään jouluinen sää. Ei ole, ei. Olen huomannut sen itsekin. Lapset eivät ehkä pääse rakentelemaan lumilinnoja, leikkimään lumisotaa tai rakentelemaan lohikäärmeen vatsa-lumitunneleita, mutta ajatelkaapas joskus hyviäkin puolia.

Työ-, asiointi- ja koulumatkat pääsee tällaisella kelillä kulkemaan pyörällä turvallisemmin kuin jäisellä, lumen peittämällä tiellä. (Kypärää ja valoja ei kannata silti unohtaa tai voi käydä köpelösti.) Ja sitten...voivathan lapset leikkiä ulkona samoja leikkejä kuin syksyllä normaalistikin. Ja sitten...no okei, en keksi enää hyviä pointteja, mutta toisaalta en ole ikinä ollutkaan mikään ulkoilmaihminen. Keksikööt jotkut ulkoilmaihmiset enemmän niille jotka niitä kaipaavat. Olen kuitenkin aina pitänyt syksystä vuodenaikoina eniten, joten siltä kannalta katsottuna tämä ei minulle henkkoht ole mikään shokki. Vaikka väriloisto puuttuukin ja on pimeää. Ja tuulee.Liian kovasti. Tuulesta ja pimeydestäkin pääsee kuitenkin yli oikeanlaisilla varusteilla - pyörään on keksitty valot ja pyöräilijän päähän kypärä unohtamatta oikeanlaista, hyvinhuollettua pyörää, jolla pääsee läpi tuulen ja tuiskun. Kuten näette, minulla on sään puolesta kaikki kunnossa. Kunhan vain saisin tuon nyrjähtäneen, kerran jo parantuneen mutta uudelleen kipeäksi äityneen nilkkani pyöräilykuntoon...Suorastaan harmittaa, kun olisi niin hyvä pyöräillä, mutta ei oikein voi...

Niin, ja jokohan muuten ihmiskunta säästä valittamisen lomassa heräisi siihen, että suurimmaksi osaksi olemme itse aiheuttaneet ilmaston lämpenemisen ja valkean joulun muuttumisen mustaksi jouluksi? Jokainen voi itsekseen ajatella, mitä voisi tehdä ympäristön hyväksi. Kierrätys on kaiken a ja o, unohtamattakaan pyöräilyä ja joukkoliikenteen tai kimppakyytien vaikutusta. Ja energiaa voi säästää myös sammuttamalla sähkölaitteet kokonaan - useissa laitteissa jää valmiusvirta päälle, ellei esim. vedä töpseliä seinästä. Valmiusvirta vie yllättävän paljon energiaa, joten jos tietää, ettei tarvitse kyseistä laitetta pitkään aikaan, tietää, mitä tehdä.

Huh! Sainpas päästeltyä mielipiteeni ilmoille. Kuten aina, kirjoittamalla se on helpompaa kuin puhumalla...Noo, tällaista on tulossa varmasti lisää vielä joskus, joten turha luullakaan, että tämä tähän jäisi :)