Olisiko kaikki mennyt toisin, jos poika olisi tehnyt mielensä mukaan? Onko pahuus veren perintö vai opittu tapa? Onko eri yhteiskuntaluokille eri säännöt yhteiskunnassa? Onko olemassa varsinaisia luokkajakoja? Onko elämä loppujen lopuksi vain peliä, jossa röyhkeimmät jyräävät heikommat?

Muun muassa edellä mainittuja kysymyksiä huomasin pyörivän päässäni sen jälkeen, kun olin katsonut All good things -nimisen elämänmakuisen trillerin. Tai trilleriksi sitä voisi kutsua ehkä lähinnä musiikkinsa ja dvd:n kannen perusteella, muuten se on ehkä lähinnä ihmisluonnon synkimpää puolta kaunistelemattomasti esittelevä draama, joka sijoittuu -70- ja -80-luvun New Yorkiin kertoen kahden ehkä loppujen lopuksi erilaisuudestaan viehättyvän hahmon hauskasti alkaneesta yhteiselämästä.

Rikkaan perheen vesa David, jota aiemmissa arvosteluissa kovin yksi-ilmeiseksi kuvailemani Ryan Gosling vivahteikkaasti esittää, tapaa Kirsten Dunstin esittämän maanläheiseen, niin sanottuun normielämään tottuneen Katien ja aluksi nuoren parin elämä näyttää hyvinkin valoisalta. David ihailee vaimoaan ja sitä, että hän on niin erilainen taustaltaan ja raikas ajatuksiltaan. Pari toteuttaa unelmiaan muuttamalla pois suurkaupungin sykkeestä ja perustamalla elokuvallekin nimensä antaneen All good things -nimisen luontaistuotekaupan. Vahvatahtoinen, miniäänsä alaspäin katsova ja ainoastaan hieman kärjistetysti sanottuna paha isä kuitenkin houkuttelee (tai pikemminkin painostaa) vanhimman poikansa palaamaan New Yorkiin ja kiinteistöalalla lievästi sanottuna hämärähköjä bisneksiä hoitavan perheyrityksen leipiin. Nuoren parin elämä ei enää näytäkään kovin valoisalta, kun vaimo joutuu useasti pakenemaan fyysistä ja psyykkistä väkivaltaa – sekä fyysisesti että muin keinoin. 

Kieroiluja ja manipulointeja. Järkytyksiä ja syytöksiä. Vallan kahvassa kiinni olevia vastaan nousemista... Pelkästään elokuvan alun nähtyään voisi kuvitella, että luvassa on taas yksi puolitoistatuntinen hömppäkomedia huttuisine romantiikkoineen ja kauniine pääosan esittäjineen – aivot voi jättää narikkaan ja varautua liikutuksen kyyneliin, kun tätä hyväntahtoisuutta säteilevää elokuvaa katselee. Tätä harhakuvitelmien harhakuvitelmaa tukee myös Villi Pohjola -sarjassa Hollingia näytelleen John Cullumin rauhallinen ääni, joka kuljettaa tarinaa eteenpäin. TODELLINEN harha. Pikemminkin pienet harmaat aivosolut rupeavat raksuttamaan rutakammin... Hyvin todenmakuinen, elämänmakuinen elokuva. Ja tämän kirjoitin, ennen kuin olin lukenut dvd:n kannesta, että ”trilleri” perustuu tositapahtumiin.

 
All Good Things
Alk.per.nimi: All Good Things
Pääos.: Ryan Gosling, Kirsten Dunst, Frank Langella, Philip Baker Hall, Lily Rabe
Genre: Dvd:n kannen mukaan trilleri, mie sanon draama
Ohjaaja: Andrew Jarecki
Tuotantovuosi: 2010
Ikäraja: 15
Kesto:

1 h 37 min

DVD:n ekstrat:

Ei ole