Joogaaja, suojeleva äiti, supertähti, fiksu bisnesnainen, näyttelijä, kirjailija, musiikillinen kameleontti...

Madonna Louise Veronica Ciccone syntyi 16.elokuuta 1958 Michiganin Bay Cityssä Yhdysvalloissa. Ensi vuonna leidi siis täyttää jo 50. Yli kaksikymmentä vuotta tämä kameleontti on ollut yksi maailman menestyneimmistä muusikoista. Hän jää varmasti historian kirjoihin. Madonna herättää mielipiteitä laidasta laitaan, eikä ihme - hänet tunnetaan itseironisuudestaan ja konservatiivisten arvojen kyseenalaistamisesta.

Ura muusikkona alkoi varsinaisesti jo 1982, kun Warner Brothers Records tarjosi levytyssopimusta. Esikoisalbumi Madonna julkaistiin vuonna 1983 ja vuonna 1985 Madonna kokeili siipiään näyttelijänä elokuvassa Missä olet, Susan? Vaikka tähti saikin kiitosta roolistaan tässä elokuvassa, hänen näyttelijän kykyjään on usein kyseenalaistettu, eikä hän ole kyseisen elokuvan jälkeen saanut rooleja juuri muista kuin keskinkertaisista elokuvista. 90-luvulla Madonna muutti imagoaan, jos mahdollista, vielä rohkeampaan suuntaan muun muassa dokumenttielokuvalla Truth or Dare-In Bed with Madonna. Tätä jatkui aina 90-luvun puoleenväliin, jolloin Madonna muutti jälleen tyyliään ja julkaisi balladikokoelman Something to Remember. Hän esiintyi myös nimiroolissa elokuvassa Evita ja voitti suorituksellaan Golden Globe-palkinnon. 1998 Madonna vei musiikkiaan seesteisempään suuntaan julkaisemalla levyn Frozen. 2000-luvun alkaessa Madonna otti vaikutteita house- ja konemusiikista ja julkaisi tanssilevyn Music, jota myytiin miljoonia ja sai viiden Grammy-ehdokkuuden ohella mainioita arvosteluja. Tämän jälkeen Madonna on julkaissut mm. huonosti menestyneen folk-painotteisen levyn American life, elänyt mystisen Kabbala-tradition opetusten mukaan, kohauttanut suutelemalla Cristina Aguileraa ja Britney Spearsia, kritisoinut Irakin sotaa julkisesti, kirjoittanut lastenkirjoja, lopettanut näyttelijän uransa, aloittanut ohjaajan uran sekä suunnitellut vaatteita...

Kaiken tämän ohella Madonna on ehtinyt keskittyä perhe-elämään siinä määrin, että on ollut naimisissa näyttelijä Sean Pennin kanssa, saanut aikaan Lourdes Maria Ciccone Leon- nimisen tyttären entisen kunto-ohjaajansa Carlos Leonin kanssa ja kokoaa nyt suurperhettä ohjaajamiehensä Guy Ritchien kanssa. Heillä on yksi poika, Rocco John Ritchie, jonka lisäksi Madonnalla on meneillään mediassa paljon käsitelty adoptointihanke, jossa hän adoptoisi malawilaisen David Banda-nimisen pojan. Juuri nyt Madonna ja Guy ovat 18 kuukauden ajan Davidin kasvattivanhempia, ennen kuin adoptio voi edetä malawilaisen lain mukaan. Pariskunta asuu lapsineen Englannissa, jonne muutti villiintyneitä amerikkalaisia paparazzeja pakoon 2000-luvun alussa.

80-luvun seksisymbolista 90-luvun hengistyneempään suuntaan kasvanut (?) Madonna esittää nykyään - taas kerran - erilaista poppia. Kuningattaren musiikki kehittyy ajan mukaan - ja aina yhtä onnistuneen tuntuisesti.

Lähteet: Wikipedia, imdb.com