No men hej! Pitkäst aikaa. Pidin jopa viikon lomaa ja ehdin tehdä kaikenlaista. Juukailin, vierailin siskon porukoiden luona ja kävinpä hurjan pitkällä lomallani hurvittelemassa myös Kuopiossa, kaveriperheen luona. Kun palasin kotiin, muistelin pari päivää, mitä sitä tulikaan tehtyä: osallistuttua hurjaakin hurjempiin 5-vuotissyntymäpäiviin, pilikittyä talven ekat pilkit, ulkoiltua, pidettyä sisarusilta, arvioitettua postimerkit, pidettyä pipodiskoo, harrastettuu keilailuu ja kierreltyä Kuopion keskustaa. Eikä ihan tässä järjestyksessä. Paljon sitä ehti ja kivaa oli :) 

Minulle ei niin kovinkaan epätavalliseen tapaan mukaan taisi tarttua kirjoja sekä Juuasta että Kuopiosta. Muistelisin ostaneeni Juuan S-marketista Petteri Nummeliinin elämänkerran ja Kuopion kirppikseltä löysin Anu ja Antti -sarjakuvia lisäksi kokoelmaani. Enemmänkin olisi ollut, mutta pihi realisti pisti vastaan ja mukaan lähti vain kolme uutta oranssia kuvakirjaa :) Lisäksi Kuopion kirjaston "tuo tullessas vie männessäs" -hyllystä lähti mukaan opiskeltavaa. Niin, Kuopion kirjasto.

Viihdyn kävellessäni Kuopion katuja - mieluiten yksin. Kuuntelen, katselen. Kuulostelen. Sitä ei voi seurassa oikein tehdä. Kuopion kirjastoon tulee aina eksyttyä melkein joka Savon reissulla. Vaikka rakennusta itsessään voisi kuvailla jopa synkähköksi tummine väreineen, kahvila on viihtyisä ja mukava. Kun kello löi 13.30, kahvihammasta alkoi automaattisesti kolottamaan ja koska satuin sopivasti seikkailemaan kirjaston kulmilla niihin aikoihin, tieni vei kirjastokahvilaan.

Kirjastokahvila_Kpo.jpg?1491402568 

Kirjastokahvilaan. Pienessä mielessäni heräsi monia kysymyksiä, joita Kuopion vuosinani ei ollut mieleen juolahtanutkaan, mutta jotka Joensuun kirjastoon ja sen kahvila Pilkkuun tottuneelle nyt pompahtivat. Eikö kirjastokahvilalla ole nimeä? Onko kirjastokahvilan nimi Kirjastokahvila? Ynnä muuta ynnä muuta. Selvittelemään en nimiasiaa sen kummemmin kuitenkaan alkanut, mutta jotain voinee päätellä tästä kyltistäkin, joka kirjaston aulasta kirjastokahvilaan ohjaa:

Kirjastokahvila_kyltti.jpg?1491402565 

Kyltti on muuten mainio :) Samaa linjaa itse kahvilan värityksen kanssa. Tykkään, tosi paljon. 

Kirjastossa tuli vietettyä ehkä noin tunti lehtiä lukien ja kahvia siemaillen. Ja tulihan sitä ihmeteltyä, miten taitavia maalareita Savon maalla on. Sikäli Kuopion pääkirjasto on Joensuun pääkirjastoon nähden parempi, että siellä on enemmän aulatilaa, jossa pitää taidenäyttelyitä. Jos nyt vertailemaan aletaan. Tässäkin näyttelyssä oli viitisenkymmentä taideteosta näytillä. 

N%C3%A4yttelyKuopio_kirjasto.jpg?1491402

Ilmeisestikin näyttelyn nimi oli Veden lumo. Ainakin teosluettelon mukaan. Oli maisemaa, eläintä, luontoa yleensä. Nyt en osaa sanoa, vieläkö näyttely on pystyssä, tämä katselmus tapahtui parisen viikkoa sitten. 

Kev%C3%A4t_akryyli.jpg?1491402571

Yllä oleva värityksellään minut pysäyttänyt akryylimaalaus on nimeltään Kevät ja taiteilija on Asta Salminen. Hintaa teokselle oli pistetty 100 euroa. 

Aaltojen_pauhu.jpg?1491402581

Tämä Anja Lambergin Aaltojen pauhu -akryylimaalaus puolestaan kiehtoi, koska olen itse ottanut muutamankin valokuvan voimakkaasti pauhaavista aalloista. Tämän hinnaksi oli määritelty 120 euroa. 

Delfiinit.jpg?1491402577

Raimo Salmen öljymaalaus Delfiinit. Mitäpä tästä voisi sanoa. Kertakaikkiaan kiehtova ja pysäyttävä. Tätä tuijotellen vierähti useampi minuutti. Ja tietenkään tälle ei ollut määritelty hintaa...

Hopeinen_kuu_Pirskanen.jpg?1491402574

Ja näyttelykierroksen esittely on hyvä päättää tähän mainioväriseen Marjatta Pirskasen Hopeiseen kuuhun. Ah. Hintaa 100 euroo. Että sinne vaan ihmettelemään. Ellei tää näyttely enää pystyssä oo, eiköhän tuolla uusia hyviä kohta liene. Ja luulisin, että kuvataideseura Arttiimi ry:ltä Kuopiosta löytyisi taiteilijoiden yhteystiedot, mikäli jostain taulusta kiinnostuitte.

Kaikenkaikkiaan lomani oli siis melko kirjapainotteinen. Oman maakunnan sisällä ja vähän naapurimaakunnankin. Minkäs teet, kun kirjariiva on iskenyt ;) (Välillä tosin pitäisi ehkä ainakin yrittää pitää kokoelmansa jonkinlaisessa järjestyksessä - ja sikäli siinä onnistuinkin, että osa kovasti himoamistani Anuista ja Anteista jäi edelleen kirppishyllyyn...)