Nuori kapinallinen

Jim Starkin elämä uudella paikkakunnalla ei ala hyvin. Heti kättelyssä Jim löytää itsensä poliisiasemalta. Siellä hänen ja kahden hänen tulevan ystävänsä tiet risteävät ensimmäisen kerran.

Uuden koulun opintoretkellä Jim tapaa Judyn ja Platon uudestaan. Onneton, perheetön Plato ripustautuu Jimiin. Poika elää hänestä huolehtivan palvelijatätin kanssa.

Asiat rullaavat eteenpäin ja Judyn poikaystävä Buzz (Corey Allen) haastaa James Deanin esittämän Jimin uhkarohkeaan temppuun, Chicken rideen.Ajetaan varastetuilla autoilla täyttä päätä kohti jyrkännettä ja se, joka hyppää ensin pois autosta pelastautuakseen, on chicken eli pelkuri. Kuten yleensä on tapana, jutussa käy köpelösti.

Muutenkin elokuva on todella traaginen. Nuoria kuolee lähes liukuhihnalta. Kuvan loputtua jää tyhjä olo. Sitä miettii, mitä näiden nuorten päässä liikkuu. He pelaavat ikäänkuin venäläistä rulettia elämällään. Ja miksi?

Ohjaaja Nicholas Ray on tehnyt todella hienoa työtä. Nuori kapinallinen on traaginen kertomus, jossa tapahtuu paljon. Aika on kohdellut elokuvaa silkkihansikkain. Elokuva on ajaton kertomus nuorten elämästä ja ajatusmaailmasta. Elävän elämän tuntuiseksi elokuvan tekevät eritoten maanmainiot näyttelijäsuoritukset. Kiitos elossaoleville elokuvan tekijölle näiden upeiden roolisuoritusten edesauttamisesta. Etenkin päähenkilötrio, Sal Mineo, James Dean ja Natalie Wood, tekevät upeaa työtä. Harmittavan aikaisesta kuolemastaan huolimatta tämä trio on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen elokuvahistoriaan. I salute you!

                                                                                                                                                              
Nuori kapinallinen
Pääosat:James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus, Ann Doran, Corey Allen
Ohjaus:Nicholas Ray
Vuosi:1955
Genre:Draama
Kesto:111 min
Alk.per.nimi:Rebel Without a Cause