Monelleko nettisivustolle olette rekisteröityneet? Nykyaikana on kutakuinkin harvinaisuus sellainen tyyppi, joka on rekisteröitynyt vain muutamalle sivustolle tai jonka ei tarvitsisi muistaa yhtään salasanaa. Jollei nettisovelluksiin, jokainenhan tarvitsee varmaan vähintäänkin työpaikalla sen yhden pakollisen käyttäjätunnuksen tai salasanan päästäkseen sinne verkkoon? Tai ei ehkä kuitenkaan, mutta todennäköisesti jokaisella on ainakin yksi sähköpostitili ja sen käyttäjätunnukset ja salasanat muistettavanaan.Todennäköisesti useampikin.

Tämä nyt ei vielä paljon muistia rasita, mutta entäs kun niitä paikkoja, joihin tarvitaan salasana ja käyttäjätunnus, alkaa olla jo lähemmäs 30... Suurinta osaa palveluista ei edes tarvitse kuin säännöllisen epäsäännöllisesti, ja silloin onkin herkkua muistella, mikäs se salasana ja käyttäjätunnus olikaan... Silloin on hyvä olla järjestelmällinen. Ja hyvämuistinen. Ja tietoturvasta tietoinen. Voi esimerkiksi käyttää samantyyppisissä palveluissa samoja käyttäjätunnuksia. Tai sitten on ilmeisesti sellaisia erillisiä sovelluksia, jotka pitävät salasanoista ja käyttäjätunnuksista huolen, kun sellaisen koneelleen asentaa. Tästä ei kuitenkaan ole kovin paljon hyötyä, jos suurin osa nettisurffailusta tapahtuu esim. julkisella koneella. Silloin ei todellakaan kannata asentaa tuollaista sovellusta, ja harvemmin se taitaa julkisille koneille ohjelmien asentelu onnistuakaan tavan tallukalta.

Itse aloin eilen laskeskella, moneenko paikkaan minulla on käyttäjätunnukset, enkä jaksanut laskea enää paljonkaan yli kahdenkymmenen; pankkiasiat hoituvat netissä, sitten ne pari-kolme sähköpostitiliä, eri alojen keskustelupalstojen tunnukset, rekryfirmat ym. ym. (Aiemminkin olen yrittänyt laskea, mutta en ole jostain syystä päässyt loppuun saakka.) Enkä edes laskenut kuin ne, jotka nyt ovat voimassa. Jos olisin laskenut kaikki kyseisenlaiset sovellukset siitä lähtien, kun aloitin aktiivisemmin tietokoneilla, eli vuodesta 1999, olisin varsin epätoivoinen laskuissani... Ei tulisi mitään...

Verkko on todellakin hyödyllinen, mutta joskus epätoivo meinaa iskeä salasanaviidakossa, kuten tuossa viikonloppuna, kun muistin, että olen rekisteröitynyt sinne ja sinnekin, onkos siellä mitään uutta, sieltähän voisin löytää taas inspiraatiota omiin touhuihini - ups, mikäs se käyttäjätunnus olikaan... Ei, en unohda salasanojani ikinä. Käyttäjätunnukset ovatkin hieman eri asia... Olenkin tässä miettinyt, että muistilleni onneksi monessa paikassa käyttäjätunnus onkin sähköpostiosoite, mutta toisaalta se ei ole kovin hyvä asia; nyt salasanojen täytyykin sitten olla todella kekseliäitä ja vahvoja, ettei kukaan vain pääse luvatta tutkimaan tietojani.. Argh! Ota tässä nyt sitten selvää, onko teknistyminen hyvä vai paha asia. Tällä hetkellä se tuntuu kaikesta huolimatta hyvältä.