Huomenna matkataan taas "maalta" kaupunkiin, ainakin viikoksi, kukaties pidemmäksikin aikaa. Miksikö huomenna? Tänään ei jaksanut/kehdannut. Ja huomenna on pakko olla kaupungissa.

Huomenna on taas pitkästä aikaa lähiopetusta koulussa. Photoshoppia. Tiistaina muistaakseni Illustratoria, keskiviikkona kirjapainoteknologiaa ja torstaina tuotevalokuvausta. Tuotevalokuvauksen viimeisen tehtävän parissa onkin aherrettu etenkin tänään monta tuntia -  palautus on torstaina, viimeistään, ja  kuvanmuokkaus oli vielä ihan alkutekijöissään tänä aamuna. Nyt olen suhteellisen tyytyväinen aikaansaannokseeni. Voihan olla, että vielä ennen torstaita jotain pieniä viilauksia kuvaan Photoshopilla teen, mutta suurimmaksi osaksi olen tätä itse koulun studiolla ottamaani kuvaa muokannut vapaan lähdekoodin GIMPillä, kun sellainen jo porukoiden kotikoneelta sattui valmiiksi löytymään. Asennetaan Photoshop sitten, kun on aika tehdä Photari-kurssin tehtäviä...

Tuotevalokuvauksen viimeinen tehtävä vaati aikalailla kärsivällisyyttä. Ensinnäkin, aihe ei ollut minun ykkösvalintani, puhumattakaan kakkosvalinnasta. Mutta ryhmätyönä kun studiossa kuvaus toteutettiin, enemmistön päätökseen oli pakko tyytyä. Ja ihan hyviähän noista otoksista loppujen lopuksi tuli, ja saahan niitä kuvankäsittelyllä korjattuakin, kuten nimenomaan oli tehtävän tarkoitus. Jokainen siis otti samasta aiheesta itse useampia kuvia koulun tiloissa yhden illan aikana ja sitten omissa oloissaan muokkasi yhtä otoksista. Esittely luokalle tapahtuu viimeistään torstaina, ellei ole jo ennen sitä laittanut kuvaa netin oppimisympäristöön. Toisekseen, kärsivällisyydestä puheen ollen, kuvan käsittely todellakin vaatii kärsivällisyyttä - se ei ole mitään herkkua, eikä etenkään tapahdu sormia tuosta noin vaan napsauttamalla. Ei. Yksityiskohtien viilailuun saisi menemään tolkuttomasti aikaa ja vaivaa. Loppujen lopuksi päädyin kysymään porukoilta heidän näkemystään kuvan valmiudesta, sillä tunsin olevani jo kenties liiankin kriittinen kuvaa kohtaan - parannettavaa vain tuntui löytyvän jatkuvasti. Nyt kuva on jo "levossa" ainakin keskiviikkoon ja tuskinpa siihen maata mullistavia muutoksia senkään jälkeen tulee. Tekijän vaan on usein aika vaikea arvioida teoksen hyvyyttä, joten ulkopuoliset arviot ovat tarpeen.

Sitten vaan innolla odottelemaan, mitä uutta sitä ensi viikolla oppii...