F.Scott Fitzgerald: Kultahattu

Amerikkalaisen Francis Scott Fitzgeraldin suuri intohimo oli kuuluminen amerikkalaisen yhteiskunnan rikkaisiin seurapiireihin, joihin hän tutustui ensimmäisen kerran opiskellessaan kuuluisassa Princetonin yliopistossa. Tämä intohimo näkyy mielestäni erittäin selvästi myös tämän nerokkaan 1920-luvun nuorison, ns. jazz-sukupolven kuvaajan varsinaisessa läpimurtoromaanissa, Kultahatussa.

Teos kuvaa nuoren miehen, James Gatzin, alias Jay Gatsbyn, määrätietoista nousua köyhyydestä rikkauteen sekä hänen suhdettaan rikkaaseen, naimisissa olevaan naiseen, Daisy Buchananiin.Se kertoo syntymästään saakka rikkaiden osoittamasta halveksunnasta äkkirikastuneita kohtaan.

Kultahatun loppu on traaginen. Gatsby ottaa syntipukin roolin pelastaakseen rakastamansa naisen ja saa palkkiokseen ainoastaan kuoleman.Hautajaisiin ei tule ketään muita kuin tarinan kertoja, hänen kovasti häpeämänsä isä sekä mies, joka etsi juhlapaikkaa.

Jokainen voi miettiä, mitä teos opettaa.Vaikka Gatsbyn usein järjestämissä juhlissa kävi sadoittain ihmisiä ja hänellä oli useita tuttavia liike-elämästä, hänen hautajaisiinsa ei todellakaan tule kuin kolme ihmistä...