Joensuun seutukirjasto on myös Pohjois-Karjalan maakuntakirjasto. Se kuuluu Vaara -kirjastoihin aivan kuten myös esimerkiksi tässä blogissa aiemmin käsitelty Juuan kunnan kirjasto. Lisätietoa Vaara -kirjastoista Juuan kirjastoa käsittelevästä postauksesta. Tässä hieman maistiaisia, millainen on Joensuun pääkirjasto. Ja sanomattakin lienee selvää, että vain paikan päällä käydessään saa lopullisen kuvan tästä sivistyksen kehdosta. 

Etupuolelta(ankin) ihan komea rakennus. Mikä tosin kiinnitti huomiota, oli "kirjasto" -tekstin huomaamattomuus. Tässäkin kuvassa se jää tuonne etuoven päällä olevan katoksen ja koivun väliin ja osittain taakse piiloon. Miksei kirjasto julista ylpeästi olevansa kirjasto? Syytä olisi, ovathan kirjastot aliarvostettuja kansakunnan sivistyksen kehtoja. Ja ennen kuin älähdätte "kaikki on nykyään netissä", niin totta kyllä, mutta... Henkilökohtaisessa palvelussa kinkkisten kysymysten kanssa painiessa on jotain todella mukavaa. Netistä saat kyllä palvelua, mutta se on kasvotonta eikä tunnu niin henkilökohtaiselta. Ja kirjastoissa on rauhallista tilaa tehdä esimerkiksi tutkimustyötä, etsiä töitä sanomalehdistä tai netistä - tai miksei vaikkapa kirjoitella omia juttujaan tai tehdä läksyjä.    

JnsKirjEtu.jpg?1421235570

Alapuolella Joensuun seutukirjasto parkkipaikalta päin kuvattuna. Kesäisin takapihalla järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi Takapiharock, jossa on esiintymässä paikallisia bändejä, kuuluisiakin, kuten Ukkosmaine. Myös sisällä kirjastossa tapahtuu paljon. Tasaisin väliajoin kirjastossa järjestetään satutunteja, yleisöluentoja ja eipä ala-aulakaan taida juuri hetkeäkään näyttelyttä olla. 

JnsKirjTaka.jpg?1421235567

Takapihalla on parkkipaikkoja paitsi autoille myös karvakamuille ja polkupyörille :)

JnsKirjTakaov.jpg?1421235563

Ja on siellä parkki -tai levähdyspaikkoja myös ihmisillekin eikä vain heidän peltilehmilleen, karvakamuilleen taikka polkumankeleilleen ;) Kuvaa ottaessa penkit tosin olivat "hieman" lumen peitossa, mutta vallan mukavia levähdyspaikkoja ovat sulana ollessaan, voin kertoa. Mikäs sen mukavampaa kuin aurinkoisena kesäpäivänä istua rauhassa penkillä siemaillen eväskaakaota ja lukien vasta lainattuja opuksia.

JnsKirjTakaPenk.jpg?1421235555

Tämä kuva puolestaan on otettu Merimiehenkadun puolelta. Suuret ikkunapinnat tekevät osaltaan kirjaston valoisaksi ja luokseen kutsuvaksi rakennukseksi. En ole ikinä tainnu kokeilla, mutta voisin kuvitella, että tuossakin nurkassa olisi aika mukava istua ja lueksia jotain mielenkiintoista teosta aikaa kuluttaessaan...

DSC_0444blo.jpg?1421235713

Seuraavat kuvat ovat kirjaston lainausosaston aukiolta, en muista nyt, onko sillä varsinaisesti mitään nimeä. Aika jouluisaksi oli meno äitynyt ;)  Viihtyisää.

DSC_0462.jpg?1421235757DSC_0461.jpg?1421235761

Hyllyvälejä ei ole ahdettu liian täyteen, vaan siellä on tilaa valikoida rauhassa lukemisiaan. Taustalla ensimmäisessä kuvassa häämöttää katoava luonnonvara, palvelutiski. Sivumennen sanoen minä haluan yleensä henkilökohtaista palvelua, koska voin jotenkin samaistua "kirjastotäteihin" ja he taitavat olla kyllä valitettavasti nykyään yleisesti ottaen katoava luonnonvara. Tosin sama on kyllä missä hyvänsä asiakaspalvelutyössä - myös työvoimatoimistossa haluaisin mieluiten kasvotusten palvelua enkä netti- tai puhelinpalvelua. Vaikka omissa töissäni pidänkin uusien ohjelmistojen ja tapojen opettelusta, virastojen asiakkaana haluan saada palvelua. Senpä takia hieman pitkin hampain olen myöntynyt käyttämään palautusautomaattia vieraillessani Joensuun pääkirjastossa, mutta vastapainona sille en ole halunnut opetella käyttämään lainausautomaattia, lainauksessa tarvitaan ihmisten välistä vuorovaikutusta. Syystä että? En tiedä, mutta niin se vain menee ;) 

DSC_0456.jpg?1421235764

Ja tässä se lainausautomaatti, jolle en ole ainakaan vielä antanut mahdollisuutta palvella minua. Ei se osaa sanoa "Hei!" tai "Ole hyvä!" ja "Kiitos hei!" :D 

DSC_0453.jpg?1421235767DSC_0448.jpg?1421235772

Pääkirjaston ajantasaiset aukioloajat löydät täältä. Saman linkin takaa löytyvät myös mm. pääkirjaston aikuistenosaston pohjakartta sekä ajankohtaiset kirjaston tiedotukset. 

Joensuun kirjastoon kuuluu myös useita sivukirjastoja, mm. Niinivaara. Myös niistä löydät lisätietoja ylläolevasta linkistä. Kirjastoautoja Joensuun seutukirjastolla on kaikkiaan kolme. Autojen kotitallit ovat Vaarakirjastot -nettisivujen mukaan Joensuussa, Liperissä ja Kontiolahdella. Lisätietoja ja mm. autojen liikennöintiaikataulut löydät Vaarakirjastot -sivuilta.

Uusin kirjastoauto esiteltiin Joensuun matkustajasatamassa Kirjastoautopäivien yhteydessä elokuussa 2013. Nimeltään siitä tuli Ketunlenkki. Ennen nimenjulkistusta monenmoisia kirjastoautoja ihmettelemään saapunut kansa sai ihmetellä myös haitaristin soittoa "Ketunlenkin" edessä.

1098414_10151775499392698_1295777416_n.j

Sisäkuvat on otettu Sony Xperia Tipon kännykkäkameralla, ulkokuvat järkkärilläni.