Elämänsä 19 ensimmäistä vuotta Juuassa asuneen Suvi Piiroisen (os. Halonen) esikoisdekkari julkistettiin tänään Juuan kunnankirjastolla. Lämminhenkinen pieni tilaisuus antoi yleisölle tilaisuuden tavata tuore kirjailija ja kysellä hankalia. Tarjolla oli keskustelun lisäksi kahvia, pullaa ja karamellia. Väkeä olikin tullut paikalle ihan mukavasti - vai mitä pitäisi ajatella siitä, että tilaisuuden jälkeen kaikki tarjolla myytävänä olleet Pahaa parempi -kirjat (useampi pino) olivat menneet kaupaksi? Taitaapi kohta 600 kappaleen painosmäärä jäädä pieneksi ja olisi uusintapainoksen paikka... 

Yleiskuva_puheesta_cri.jpg?1478975293

Yllä: Piiroinen kiinnosti. Ei siis liene ihme, että sanomalehti Karjalaisen B-liitteessä olleessa jutussa torstaina 10.11.2016 Piiroinen oli opiskelujen perusteella omittu joensuulaisjuukalaislähtöiseksi ;) 

Kyselyosuus oli kuitenkin taidettu hoidella alta pois jo edellisenä päivänä, kun Piiroinen oli käynyt puhumassa Poikolan koululla ja joutunut vastaamaan moniin tiukkoihin kysymyksiin. Piiroisen kertoman mukaan eilen oli kuultu pitkän pohdinnan jälkeen mm. sellainen vastaus, että Piiroisesta ei suinkaan pitänyt tulla kirjailijaa eikä myöskään opettajaa, vaan lapsuuden haaveammatteja olivat olleet mm. sukellusveneen kapteeni, aivokirurgi ja - meitsin välihuomautus: kuten varmaan joka tytöllä jossain vaiheessa - eläinlääkäri. 

Piiroinen oli selkeästi jännittynyt (kukapa ei moisessa tilanteessa olisi), mutta hoiti "virallisemman" puheosuuden kuitenkin kunnialla, välillä tuttuja kasvoja yleisöstä selkeästi etsiskellen ja niitä myös löytäen. Ainakin veljen perhe ja setä olivat tukemassa. Joukossa oli kuulemma myös vanhoja ystäviä sekä henkilöitä, jotka olivat tehneet vaikutuksen nuoreen kirjailijan alkuun: Juuassa pitkän uran englannin ja ruotsin opettajana tehnyt Heikki Toropainen noukittiin yleisön huomion kohteeksi jo puheosuudessa ja jo aiemmin Piiroinen oli Juuan paikallislehden, Vaarojen Sanomien, jutussa 3.11.2016 kertonut näin: 

VaarojenSanomat03112016_SPjuttu_kaapp.jp

Jo eläköitynyt kirjastoautonkuljettaja Pekka Malinen oli saapunut paikalle, koska Piiroinen oli muistellut häntä lehdessä. Puheosuuden jälkeen Piiroinen katselikin ympärilleen lisää tuttuja kasvoja etsiskellen ja löysikin yleisöstä Pekka Malisen, jonka kanssa päätyi vaihtamaan muutaman sanan. Kirjaston henkilökunnalta kuulin myöhemmin, että kirjailija oli ollut otettu, kun entinen kirjastoautonkuljettaja oli tullut häntä kuuntelemaan. Noh, tunne oli mitä ilmeisimmin molemminpuoleinen: 

PM_ja_SP4_lh_cri.jpg?1478975306

Alla: "Virallisemman" osuuden jälkeen oli aika seurustella vapaammin, ostaa kirjoja ja saada omistuskirjoituksia. Sekä nautiskella tarjoomuksista. Ja hauskaa oli.

Vapautunut_tilaisuus_halit_cri.jpg?14789

Tarjoomukset_cr.jpg?1478975298

Vuonna -77 syntynyt englannin ja ruotsin opettaja Kuopiosta on sijoittanut kirjan tapahtumat opiskelupaikkakunnalleen Joensuuhun. Kirjasta ei liiemmälti paljastamatta voinut kauheasti kertoa, paitsi että paikkoja ei liiemmin ilmeisesti voi tunnistaa, mutta lukunäyte tästä pikkutytön katoamistapausta käsittelevästä opuksesta kuitenkin saatiin - kirjailijan veljen vaimon lukemana. Koska kirjailija on huono lukemaan - ääneen. Muuten hän kyllä ehtiessään lukee, lähinnä skandinaavisia dekkareita, kuten Camilla Läckbergiä. Lisäksi kestosuosikki on kuulemma Stephen King ja etenkin Uinu, uinu, lemmikkini - joka tulee luettua vähintään kerran vuoteen :O Mikäli kuulemastani mitään voi päätellä - ja veljen vaimon heitoista - niin kirjassa on melko lailla käytetty hän -sanaa. Ja niinhän meille on taidettu iän kaiken opettaa, että toisto on tehokeino ;) Opus on siis saatava käsiinsä, että näkee, millainen se oikein on, onko siinä käytetty muitakin tehokeinoja ja ennen kaikkea millaisia minulle hyvässä dekkarissa niin tärkeitä henkilöhahmoja siinä on. Voi vaan olla niin, että joudun odottelemaan melko kauan kirjan saamista käsiini, koska jo julkkaritilaisuuden aikana teoksella oli yli 60 varausta Vaarakirjastoissa... 

Alla: Toisella puolen Suvi Piiroisen (os. Halosen) julkkaritilaisuuden mainos, toisella puolen tässä näkymättömissä lähes yhtä tärkeä mainos: Juuan kirjasto on avoinna lauantaisin klo 10-14 koemielessä kolmen kuukauden ajan. Muistakaahan siis hyödyntää :) 

Pahaa_parempi_mainos_pihalla.jpg?1478975

Ai niin, ja sitten vielä hyviä uutisia: jatkoa on luvassa. Uutuuden pitäisi olla valmis joulukuussa ja ilmestyä ensi vuonna. Itsenäinen tarina, samat päähenkilöt. Vi ska se...