Dennis Lehane: Suljettu saari (2004)

Liittovaltion sheriffit lähetetään tutkimaan Shutter-saarella sijaitsevasta vankimielisairaalasta karanneen potilaan tapausta. Potilas on nainen nimeltään Rachel Solando ja hänet on tuomittu omien lastensa taposta.

Sheriffit Teddy Daniels ja Chuck Aule työskentelevät ensimmäistä kertaa parina. Danielsilla on oma lehmä ojassa ja hän olisi halunnut tutkia tapausta yksikseen, mutta ylemmille päättäjille tämä ei käynyt ja loppujen lopuksi Danielskin on tyytyväinen tähän ratkaisuun. Chuck osoittautuu luotettavaksi tyypiksi ja yhteistyö sujuu hyvin. Pari tosin hankaloittaa Danielsin omia kostoaikeita, mutta loppujen lopuksi sekin on vain hyvä...

Tapahtumat saarella ovat kaaosmaisia ja välillä lukija ei tiedä, kummat oikein ovat enemmän hoidon tarpeessa, potilaat vai henkilökunta. Myös sheriffi Daniels alkaa vaikuttaa enemmän tai vähemmän epätasapainoiselta. Mielenterveyden horjuminen tosin ei olisi mikään ihmekään sen jälkeen mitä tämä entinen sotasankari on saanut elämässään kokea. Muutenkin opusta saa tavata oikein keskittyneesti, sillä Lehane on saanut aikaan varsinaisen mestariteoksen, jossa kaivaudutaan syvälle ihmismieleen. Loppuratkaisukin on sellainen, ettei oikein tiedä miten kirja loppujen lopuksi päättyy ja mikä oli "totta" ja mikä ei. Lukijakin alkaa epäillä itseään ja lukemaansa. Tämän ansiosta kirjaa ei unohdakaan kovin helposti, vaan se jää kummittelemaan mieleen. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen opus.