Melissa McCarthy on viime vuosina onnistunut siinä, missä moni vääristyneistä kauneusihanteista jollakin lailla poikkeava on epäonnistunut: tehnyt uraa Hollywoodissa. 2000-luvun alun tv-sarja Gilmoren tyttöjen hassun hauska kokki on löytänyt paikkansa elokuvamaailmasta – toimintasankarina. Uran alku stand up -koomikkona näkyy naisen töissä, eivätkä edes Sandra Bullockin tähdittämä The Heat ja tällä kertaa arvosteltavana oleva Spy – vakoojan asussa poikkea komedioiden Morsiusneidot (2011) ja Kauhea kankkunen 3 (2013) osoittamalta tieltä: McCarthylta saa takuuvarmat naurut. 

McCarthy esittää CIA:ssa työskentelevää nelikymppistä tietokonevelho Susan Cooperia, joka on Jude Law'n esittämälle agentti Bradley Finelle korvaamaton apu. Kun Law'n hahmolle käy tehotiimin vermeitten pettäessä köpelösti, tähän hieman rakastunut Cooper ilmoittautuu vapaaehtoiseksi selvittämään tältä kesken jäänyttä juttua – kieltämättä pienoinen koston mahdollisuus mielessään. Ajatusta vastustavat aluksi kaikki johtajasta jäljellä oleviin aktiivisiin agentteihin, koska Cooperia pidetään harmaana hiirulaisena. Eräs aktiivinen agentti, Rick Ford, vastustaa ajatusta toden teolla – eikä tämä Jason Stathamin esittämä kaikkitietävä mahtimies luovu päähänpinttymästään edes päädyttyään monenmoisten kommervenkkien kautta pelastumaan ja pelastamaan yhteistyössä kaikki yllättämään päässeen actionwoman Cooperin kanssa niin Pariisin varjoisilla kujilla kuin Rooman kapeilla kaduillakin.

Nimekkäät näyttelijät tekevät sen, mitä heiltä odotetaan ja mistä heille maksetaan oletettavasti sievoisia summia. Äkikseltään ei tosin tule mieleen toista toimintakomediaa, jossa Jude Law olisi ollut, mutta ei hänkään hassummin toimintaroolistaan Bradley Finena suoriudu. Jason Statham puolestaan on tainnut seikkailla lähinnä puhtaissa toimintaelokuvissa tai trillereissä ja suoriutuu koomisesta roolistaan Rick Fordina, kaikkitietävänä ja kaiken osaavana superagenttina vallan mainiosti. Melissa McCarthy? McCarthy jatkaa suuntaan, jonne on viime vuosina ollut menossa kovaa vauhtia: televisiosarjojen komediarooleista toimintakomedioiden tuikkivaksi tähdeksi. Ei hassumpaa. Ei lainkaan hassumpaa. 

 
Spy - vakoojan asussa
Alk.per.nimi: Spy
Pääos.: Jude Law, Melissa McCarthy, Jason Statham, Raad Rawi, Miranda Hart, Rose Byrne, Bobby Cannavale
Genre: Toimintakomedia
Ohjaus ja käsikirjoitus:  Paul Feig
Tuotantovuosi: 2015
Ikäraja: 16
Kesto:

2 h

Ensi-ilta:

5.6.2015, elokuvateattereissa nyt